Hoverboards zijn ongekend populair. Ze scoren hoog op het verlanglijstje van jongeren. Toch wordt dit niet door iedereen begrepen. Er zijn het afgelopen jaar diverse ongelukken met hoverboards gebeurd, waardoor bijvoorbeeld de politie waarschuwt voor de gevaren en onveiligheid van deze ‘motorrijtuigen’. Waar komt de populariteit van het hoverboard vandaan en waarom is de aantrekkingskracht zo sterk?

Hoverboard is ongekend populair
Misschien ben jij wel die jongen of dat meisje die zijn spaarpot ondersteboven heeft gekeerd om een hoverboard in huis te halen. Je bent niet de enige. Talloze jonge mensen hebben honderden euro’s bij elkaar gesprokkeld om een hoverboard te kunnen betalen. Hoewel winkels geen concrete cijfers willen overleggen, geven ze wel degelijk toe dat de hoverboard ongekend populair is onder jonge mensen. Het is luxe, stoer, hip en bovendien hartstikke trendy!

Een grote sportzaak in Rotterdam heeft aangegeven dat in mei 2016 de verkochte aantallen verdubbeld waren ten opzichte van mei 2015. Ook een grote webshop als Bol.com bevestigt dat hoverboard volop worden verkocht. Zelfs een fabrikant als Oxboard ziet de verkoop explosief stijgen. Vooral aan het einde van 2016 zijn er goede zaken gedaan.

Waarom ouders twijfelen en hulpverleners alleen maar gevaar zien
Ouders twijfelen over de aankoop van een hoverboard voor hun zoon of dochter. Dit heeft te maken met het feit dat een hoverboard momenteel nog niet op de openbare weg mag rijden. Bovendien zijn ook de aanschafkosten van een hoverboard niet goedkoop: voor een hoverboard betaal je gemiddeld tussen de 200 en 600 euro.

Iets dat ook zeker een bijdrage levert aan de twijfel van ouders, is de angst die wordt bevestigd door politie en andere hulpverleners. Er zijn meerdere scenario’s op te noemen waarin hoverboards in brand zijn gevlogen of ongelukken hebben veroorzaakt. Niet voor niets noemen ouders deze voertuigen daarom ‘levensgevaarlijk’.

Wat wil jij?
Natuurlijk ben jij als jonge avonturier dit niet met je ouders en hulpverleners eens. We kunnen je daarin wel een beetje gelijk geven. Tenslotte gaat het erom of jij veilig met een hoverboard weet om te gaan, nietwaar? Gelukkig zijn er op YouTube talloze filmpjes te vinden met duidelijke instructies over het veilig gebruiken van een hoverboard. Doe er je voordeel mee, want wellicht kun je er je ouders mee overtuigen.