Hoe veilig is jouw hoverboard eigenlijk? Een vraag die jij jezelf misschien niet direct stelt als je beschikt over een mooi exemplaar of er regelmatig gebruik van maakt. Toch is het wel belangrijk om hier even stil bij te staan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er hoverboards op de Nederlandse markt zijn die niet veilig zijn. Waar zit deze onveiligheid in en waar let je op bij de aankoop van een hoverboard?

Veel hoverboards zijn niet veilig genoeg
Uit Duits onderzoek blijkt dat maar liefst 83 procent van de hoverboards niet veilig genoeg is. Van de 18 gecontroleerde merken door de Duitse overheid, zijn er slechts 3 goedgekeurd. Alleen deze exemplaren zijn door Duitsland veilig genoeg bevonden om aan te schaffen en te gebruiken. Opmerkelijk is dat in Nederland soepeler wordt omgegaan met de veiligheid van hoverboards. Dit heeft alles te maken met het feit dat er in Nederland nog geen concrete wetgeving voor is.

Een verplichte CE-keuring
Een motorisch product dat in Europa wordt verkocht, dient te beschikken over een CE-MD (Machine Directive). Dit is een verplichte CE-keuring voor voertuigen die motorisch worden aangedreven. Veel consumenten weten niet dat hoverboards hier ook onder vallen. Ook de verkopende partij neemt een risico door hoverboards te verkopen, maar door hier geen notitie van te nemen. De handhaving in Nederland is nog lang zo streng niet als in Duitsland. De controle hiervoor ligt bij de Nederlandse overheid en deze ligt een tikkeltje achter in vergelijking met de Duitse overheid.

Koop een veilig en verantwoord hoverboard
Heb je plannen om op korte termijn jezelf een hoverboard cadeau te doen? Neem dan bovenstaande informatie en in acht en koop niet het eerste en beste hoverboard dat je tegenkomt op het internet. Uit het onderzoek blijkt vooral dat Chinese merken niet door de controle heenkomen. Een Chinees hoverboard is aantrekkelijk vanwege de goedkope prijs, maar op veiligheidsgebied blijkt er vaak van alles mis te zijn. Zo is er al meerdere keren een hoverboard in brand gevlogen. Probeer daar bij je aankoop op te letten en wees zorgvuldig in het doen van een online aankoop vanuit het buitenland.

Dat neemt echter niet weg dat je veel plezier kunt beleven aan een hoverboard. Schroom daarom zeker niet om een exemplaar in huis te halen!