Veel mensen denken dat een hoverboard illegaal is. Is dit deels terecht en deels onterecht. Hieronder lees je of je legaal op een hoverboard mag rijden en leggen we uit waar de verwarring is ontstaan.

Hoverboard illegaal?
Het bezitten van een hoverboard is legaal. Een hoverboard kopen is voor iedereen vrij en legaal. Echter is het illegaal om op een openbare weg op een hoverboard te rijden. Dit betekent dat het niet is toegestaan om op de weg te rijden waar auto’s rijden, maar ook niet is toegestaan om op het fietspad of het voetpad te rijden.

Wat wel is toegestaan is te hoverboarden op jouw eigen terrein. Dus thuis of in de tuin. Ondanks deze officiƫle regel zie je veel hoverboarden op school- en speelpleinen en in parken. Bijna niemand wordt hier ook voor aangehouden, maar officieel is het dus niet toegestaan.

Word je toch wel aanhouden op de openbare weg tijdens het hoverboarden, dan kun je een waarschuwing krijgen of een boete riskeren van 180 euro. Vervelend, maar voor veel mensen niet onoverkomenlijk. Wat veel vervelender is, is als je schade aanbrengt bij een ander. Op een hoverboard ben je namelijk niet verzekerd. Dit betekent dat als je schade toebrengt aan een ander of aan andermans spullen, dit niet gedekt is en je de kosten van de schade zelf moet betalen.

Conclusie
Hoverboard illegaal? Onjuist! Het is legaal om een hoverboard te hebben. Het is illegaal om te rijden over een openbare weg.