Van origine komt de hoverboard uit China. Maar er worden tegenwoordig zoveel verschillende hoverboards geproduceerd in China, dat de oorsprong lastig te vinden is. Een zekere David Pierce voor The Wire schrijft dat het bedrijf genaamd “Chic Robotics” als eerste met de hoverboard op de proppen kwam, terwijl de Amerikaanse The Guardian schrijft dat Shane Chen de hoverboard ontwierp aan de westkust van Amerika. Nogal verschillende verhalen dus. Een ding is zeker: hoverboards worden en massaal door wel duizend verschillende (kleine en grote) Chinese fabrieken gemaakt en dit neemt een aantal risico’s met zich mee.

Vlammende hoverboards
Onlangs hebben verschillende Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen de hoverboards geband als bagage in het vliegtuig. Grote winkels en webshops als Amazon en Target hebben zelfs de hoverboards uit hun assortiment gehaald. Waar komt dit vandaan? In 2015 en 2016 zijn er een niet gering aantal hoverboards in de fik gevlogen. En dat tijdens het gebruik! Er zijn gelukkig geen gewonden gevallen, maar gevaarlijk was het wel. Na onderzoek bleek dat niemand kon aantonen wat nou de oorzaak was, al werd er gesuggereerd dat een bepaalde batterijsoort een storing veroorzaakte.

De onduidelijkheid omtrent de oorzaak én het raadsel van waar deze hoverboards precies vandaan kwamen, hebben ertoe geleid dat deze maatschappijen hun deuren hebben gesloten voor hoverboards uit China: op een paar na.

Hoe kun je dit voorkomen?
In dit geval is er dus één belangrijke tip wanneer je een hoverboad wilt kopen: ga niet ten rade bij de vele Chinese fabrikanten. Er zijn een maar een paar die kwaliteit kunnen waarborgen. Er zijn echt een paar hoverboards die gevaarlijk zijn. Niemand kan meer onderscheid maken tussen ‘echt’ en ‘namaak’, omdat er verschillende verhalen de ronde doen over wie de ‘echte eerste’ hoverboard heeft gemaakt. Maar Amazon.com biedt een quasi-oplossing: zij hebben er een aantal uit het assortiment gehaald en bieden nog hoverboards van een drietal merken aan. Men kan er zeker van zijn dat dit veilige hoverboards zijn.

Ga dus opzoek naar de fabrikanten die vertrouwd worden en ga niet voor de goedkoopste variant!