Is een hoverboard verboden in Nederland? Die vraag wordt vaak gesteld, maar het is voor veel mensen niet helemaal duidelijk.  Hieronder lees je het gebruik van een hoverboard verboden is in Nederland.

Hoverboard verboden?
De minister van Infrastructuur en Verkeer heeft geoordeeld dat een hoverboard een ‘gemotoriseerd voertuig’ is, zonder stuur. Dit houdt in dat je officieel met een hoverboard niet op de openbare weg mag rijden. Onder de openbare wegen vallen alle rijbanen waar de auto’s op rijden, fietspaden en stoepen. Op deze paden is een hoverboard verboden.

Officieel betekent dit dat je momenteel met een hoverboard alleen mag rijden op eigen terrein mag rijden, dus in jouw huis en tuin. Maar gelukkig is het onofficieel ook toegestaan op veel schoolpleinen, parken en speel pleinen. Sterker nog; de hoverboarden zijn hier razend populair!

Of de hoverboard later wel wordt goedgekeurd is nu nog onduidelijk. De verwachting is dat je straks wel officieel met een hoverboard mag rijden op de stoep en het fietspad. Dit is een kwestie van afwachten. Niemand weet nog of en wanneer deze uitspraak zal komen.

Hoverboard boete
Ga je toch de openbare weg op met jouw hoverboard, dan kun je een boete riskeren. In de praktijk is het nog niet vaak voorgekomen, maar je kunt de kans oplopen dat je er eentje ontvangt. De hoogte van de boete is ongeveer 180 euro. Daarnaast kan de politie jouw hoverboard in beslag nemen als je ze aanhouden. Weet dit dus voordat je niets vermoedend de weg op rijdt.

Wat vervelender is, is dat je met een hoverboard niet verzekerd bent. Breng je schade aan, dan is dit dus niet verzekerd en ben je zelf verantwoordelijk voor het betalen van de schade.

Hoverboard segway verboden?
Met een hoverboard segway mag je wél de openbare weg op. De reden is dat de segway een stuur heeft en een hoverboard niet. Aangezien je met het stuur van de segway niet echt stuurt, zijn veel mensen het er niet mee eens dat je met een segway wel de weg op mag en dit met een hoverboard verboden is.