Een hoverboard is een bord met twee wielen die wordt aangestuurd met een elektromotor. Is het veilig om op een hoverboard te rijden zonder helm en lichaamsbescherming? Hierover lees je in dit artikel meer.

Is een helm verplicht?
Nee, het dragen van een helm op een hoverboard is niet verplicht. Met hoverboards kun je een maximale snelheid van 20 kilometer per uur bereiken en dit betekent dat je volgens de wet geen helm hoeft te dragen. Uiteraard is dit een vrijwillige keuze. Vind je het prettig om wel een helm te dragen, dan is dat natuurlijk altijd toegestaan. Ook fietsers zie je wel eens met een helm op rondfietsen.

Moet ik lichaamsbescherming om hebben?
Nee, ook dit is niet verplicht, maar een vrije keus. Het kan natuurlijk nooit kwaad om bescherming om te doen, bijvoorbeeld om je elleboog of je knieën.

Als jouw kind op een hoverboard rijdt, kan het een verstandige keuze zijn om wel te kiezen voor een helm of lichaamsbescherming. Daarnaast is het natuurlijk ook afhankelijk van datgene dat er gedaan wordt met de hoverboard. Ga je rustig van A naar B, of ben je aan het stunten. In dit laatste geval is het voor je eigen veiligheid wel verstandig om je hoofd en lichaam te beschermen.

Veiligheid is erg belangrijk als je op zoek bent naar een hoverboard of regelmatig gebruik maakt van dit mobiele vervoersmiddel. Bij aankoop let je natuurlijk op hoe je veilig een hoverboard een kunt besturen en of het vervoersmiddel aan alle kwaliteitseisen voldoet. Je kunt eventuele beschermers kopen om bij een eventuele val je knieën en polsen te beschermen. Hoe zit dat eigenlijk met je hoofd? Is het dragen van een helm verplicht als jij jezelf vervoert op een hoverboard?

De Nederlandse wet zegt niets over het dragen van een helm
In de wet is weinig tot niets vastgelegd over het gebruik van een hoverboard. Waar je bijvoorbeeld wel rekening mee moet houden, is dat je met een hoverboard niet de openbare weg op mag. In de Nederlandse wet is echter niets te vinden over het dragen van een helm. Het is dus geen vereiste als je op een hoverboard rijdt. Betekent dit dat je ook geen helm hoeft te dragen?

Beslis zelf of je een helm koopt
Eigenlijk ligt de verantwoordelijkheid geheel bij jezelf. Hoewel een hoverboard beschikt over een slim besturingssysteem zit een ongeluk in een klein hoekje. Je kunt bijvoorbeeld altijd ergens tegenaan botsen. Bovendien kunnen ook andere bestuurders tegen jou opbotsen en is jouw hoofd dan voldoende beschermd? Je kunt voor de zekerheid natuurlijk altijd een helm tweedehands aanschaffen. Mocht je vallen, dan vangt een helm de grootste klap op.

Behendigheid bij het gebruik van je hoverboard
Je kunt natuurlijk wel de nodige maatregelen treffen om veilig gebruik te maken van een hoverboard. Op YouTube bijvoorbeeld zijn verschillende filmpjes te vinden met instructies hoe je een hoverboard kunt besturen. Door flink te oefenen, verklein je de kans op een ongeval. Daarmee bespaar je weer kosten op de aanschaf van een helm. Kortom, verdiep je in de tips over hoe je optimaal gebruik kunt maken van je hoverboard, zonder dat jouw veiligheid hiervoor in gevaar wordt gebracht!