Heb je plannen om binnenkort een hoverboard aan te schaffen of heb je recent een exemplaar in huis gehaald? Dan is het slim om de veiligheid te allen tijde voor ogen te houden. Je wilt niet een hoverboard die bijvoorbeeld in de brand kan vliegen. Ja, je leest het goed, een hoverboard is niet altijd even veilig. Hoe komt dat en wat kun jij doen om brandgevaar te voorkomen?

Meerdere incidenten met hoverboards
Er zijn inmiddels meerdere incidenten geweest in binnen- en buitenland waarin hoverboards in de brand zijn gevlogen. In het Amerikaanse Nashville is er zelfs een huis door afgebrand. De hoverboard lag aan de oplader en door oververhitting ontstond er brand in huis. De familie kon ternauwernood uit het huis ontsnappen.

Hoverboards teruggeroepen vanwege brandgevaar
Dit is niet het eerste incident geweest met een hoverboard. Zo heeft de Amerikaanse consumentenwaakhond CPSC in juli 2016 ruim 500.000 hoverboards teruggeroepen vanwege het mogelijke brandgevaar dat ze opleverden. In de voorliggende maanden waren er 99 meldingen binnengekomen van ontplofte hoverboards. Je zal dus zeker waakzaam moeten zijn als je besluit om een hoverboard aan te schaffen.

Wat kun jij doen?
De grote vraag is natuurlijk wat jij kunt doen om een brandende hoverboard te voorkomen? Zorg dat je tijdig de stekker uit het stopcontact haalt wanneer je hoverboard is opgeladen. Bovendien doe je er altijd goed aan reviews te lezen op internet als je een nieuw exemplaar wilt gaan kopen. Niet elk merk is kwalitatief even sterk.

Koop een rookmelder voor in huis
Natuurlijk mag ook de rookmelder in huis niet vergeten worden. Het kost je slechts een paar euro, maar daarmee verzeker je jezelf wel van een tijdig signaal mocht je hoverboard ondanks de nodige maatregelen alsnog in brand vliegen. Bovendien geniet je op deze manier veel meer van een optimaal en veilig gebruik van je hoverboard.