Het elektrische transportmiddel op twee wielen en zonder stuur, genaamd de hoverboard, is al een aantal jaar razend populair in Amerika en wordt nu ook steeds populairder in Nederland. Door met het lichaam naar voren te leunen gaat de hoverboard vooruit. De maximale snelheid die bereikt kan worden is ongeveer 14 kilometer per uur. Uit onderzoek van de website hoverboardwijzer.nl onder 845 respondenten blijkt dat maar liefst 88% van de Nederlanders niet op de hoogte is van de juiste verkeersregels van hoverboards.

Regelgeving
In Nederland mag je met een hoverboard alleen op eigen terrein rijden en is het verboden om met een hoverboard op de openbare weg of op de stoep te rijden. Toch houden veel Nederlanders zich hier niet aan en dit komt omdat maar liefst 88% van de respondenten niet op de hoogte is van de regels. Verder blijkt uit het onderzoek dat maar liefst 70% denkt dat je met een hoverboard op de openbare weg mag rijden. Net zoals het rijden op de stoep is het rijden op de openbare weg illegaal.

Gevaarlijk
Hoverboardwijzer.nl vindt het belangrijk dat de regels omtrent hoverboards duidelijker worden. Op dit moment zorgt de onduidelijkheid voor gevaarlijke situaties op de weg. Weggebruikers schrikken van hoverboards en weten niet wie bij verkeerssituaties voorrang heeft. De website verwacht dat de hoverboard in de toekomst niet meer weg te denken is uit de Nederlandse samenleving en vervoersmiddel nummer 1 zal worden. Nu hebben hoverboards nog wielen, maar dit zal in de toekomst veranderen. Dan zullen hoverboards zweven en kunnen we ons nog sneller en gemakkelijker verplaatsen.

Oplossing
Hoverboardwijzer.nl vindt dat de overheid veel meer aandacht zou moeten besteden aan het bekendmaken van de regelgeving. Bovendien zouden de regels van hoverboards meegenomen moeten worden in het theorie examen van het autorijbewijs.